Wat draag je tijdens een voetbaltraining?

Een voetbaltraining is een actieve en dynamische activiteit waarbij je comfortabel en vrij wilt kunnen bewegen. Het dragen van de juiste outfit is essentieel om het meeste uit je training te halen en blessures te voorkomen.

In dit artikel geven we je praktische tips over wat je aan kunt doen bij een voetbaltraining, zodat je vol vertrouwen het veld op kunt stappen.

1. Voetbalschoenen

Voetbalschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je outfit tijdens een voetbaltraining. Zorg ervoor dat je schoenen geschikt zijn voor het type veld waarop je traint. Voor grasvelden zijn FG (Firm Ground) noppen geschikt, terwijl AG (Artificial Ground) noppen beter zijn voor kunstgrasvelden. Indoorvoetbalschoenen zijn geschikt voor indoorvloeren. Kies schoenen die goed passen en comfortabel aanvoelen, zodat je je vrij kunt bewegen op het veld.

 

2. Sportkleding

Kies voor comfortabele sportkleding die gemaakt is van ademende en vochtafvoerende materialen. Een voetbalshirt of sportshirt gecombineerd met een korte broek of voetbalbroekje is ideaal voor trainingen. Het is belangrijk dat je kleding niet te strak zit en je voldoende bewegingsvrijheid biedt.

 

3. Scheenbeschermers

Scheenbeschermers zijn een verplicht onderdeel van je voetbaluitrusting tijdens trainingen en wedstrijden. Ze beschermen je scheenbenen tegen schoppen en stoten en helpen blessures te voorkomen. Draag je scheenbeschermers altijd onder je voetbalsokken om ze op hun plaats te houden.

 

4. Voetbalsokken

Voetbalsokken zijn ontworpen om over je scheenbeschermers te dragen en ze op hun plaats te houden. Ze moeten goed aansluiten op je voeten en niet te strak of te los zitten.

 

5. Bidon

Tijdens een intensieve training is hydratatie belangrijk. Zorg ervoor dat je altijd een bidon met water bij je hebt om tussendoor te drinken en gehydrateerd te blijven.

 

6. Haar en sieraden

Draag je haar vast om te voorkomen dat het in je gezicht komt tijdens het spelen. Lange haren kunnen het beste in een staart of vlecht worden gebonden. Het is ook belangrijk om sieraden zoals kettingen, armbanden en oorbellen te verwijderen, omdat ze gevaarlijk kunnen zijn tijdens het voetballen.

 

7. Weersbestendige kleding

Als je traint in wisselende weersomstandigheden, zorg dan voor geschikte weersbestendige kleding. Een lichtgewicht regenjas of een extra laag kleding kan je beschermen tegen regen of kou. Thermokleding onder je voetbalkleding wordt geadviseerd bij temperaturen lager dan 7 graden.

 

8. Keepersuitrusting (voor keepers)

Als je doelman bent, heb je extra uitrusting nodig, zoals keepershandschoenen en een keepersshirt met beschermende padding. Zorg ervoor dat je handschoenen een goede grip en demping bieden om je te helpen bij het vangen van ballen.